maandag 16 december 2013

Besparen op de vaste lasten?

Het is weer tijd om de nieuwe begroting te maken voor 2014.
Ons energie contract liep af dus ben ik daar vorige week ook maar weer even voor gaan zitten, en de zorgverzekeraar. toen ik toch bezig was heb ik de woonverzekering (inboedel/opstal en aansprakelijkheidsverzekering) ook vergeleken.
De energie, ik was dit jaar bij energiedirect omdat ik daar voor een jaarcontract het minste kwijt was. Nu was dat jaar weer voorbij. Dit jaar maakte ik een idealistische keuze ik ben lid van de dorpscoöperatie duurzame energie daarvan uit krijgen we korting bij Greenchoice dat heb ik vergeleken met hun aanbod van nu. Met de korting er nog af was ik goedkoper uit dan bij de goedkoopste leverancier. Verschil was dat ik daar groene stroom maar grijs gas kreeg en ik wil toch altijd groene stroom en gas hebben.  En nu kan dat dus ook nog via de dorpscoöperatie. En dus goedkoop en groen. We kregen dit jaar 278 euro terug van stroom en gas. Daar ga ik LED verlichting van aanschaffen. En deugdelijke brandmelders. Ik vergeleek namelijk de woonverzekeringen via independer en kon daar voor €23,99 een woonverzekering afsluiten. Dat scheelt met mijn huidige woonverzekering €13 per maand. Per maand scheelt de energie en gas mij weer 38 euro. En omdat ik mijn eigen meterstanden bijhoud maak ik een iets lager maandbedrag van.

De zorgverzekering: Dit jaar kregen we qua tandartskosten voor man niets vergoed. Ook voor de kinderen kreeg ik niets vergoed maar dat was een foutje van de verzekeraar. Want de tandartskosten van de kinderen zitten in het basispakket. Dat heb ik alsnog ingediend en ik hoop dat ze dat geld snel overmaken. Het was hun fout. Volgend jaar zitten we met twee kinderen die een beugel moeten. Dat is onbetaalbaar dus dat moeten we verzekeren. Man wordt geopereerd en heeft daarbij fysiotherapie nodig. Toch komen we met deze drie eisen iedere keer weer bij de Friesland uit. Bij andere verzekering scheelt het weliswaar iets maar dan zijn de vergoedingen anders. Ook sluit ik voor man de laagste tandartskosten af. Hij moet weer een aantal keer gevuld en naar de mondhygiëniste. Nu krijgen we voor een paar euro extra per maand 250 euro vergoed. Komt de zorgverzekering voor man en kinderen uit op €117 euro. Ik neem een basisverzekering met tandverzekering want ik moet dus een kroon. €101 euro. Helaas krijgen we volgend jaar geen zorgtoeslag meer. Jammer want dat was net een leuk potje.

Mijn werkwijze is altijd de volgende:

  1. Pak je gegevens erbij
  2. Inventariseer wat je volgend jaar aan zorg nodig denkt te hebben
  3. Vul independer/ en de consumentenbond zorgvergelijker in.
  4. Kijk op de afzonderlijke websites van de verzekeringen die je hebt uitgekozen
  5. Laat de offertes naar je mailbox sturen
  6. Lees die de offertes zorgvuldig door en vooral ook de vergoedingen. 
  7. Let ook goed op naar de dingen die jij belangrijk vindt. Ziekenhuizen in de buurt,  vrije zorgkeuze ed.
  8. Stap over naar de ziekenfondsverzekering van je keuze.
  9. Doe dit voor het einde van het jaar mocht je toch nog wat willen veranderen kan dat nog prima voor februari.

In één avond dus bijna 35 euro bespaard. En voor een uitgebreidere zorgverzekering toch 2 euro meer betaald.


Ben jij al overgestapt?