maandag 16 december 2013

Besparen op de vaste lasten?

Het is weer tijd om de nieuwe begroting te maken voor 2014.
Ons energie contract liep af dus ben ik daar vorige week ook maar weer even voor gaan zitten, en de zorgverzekeraar. toen ik toch bezig was heb ik de woonverzekering (inboedel/opstal en aansprakelijkheidsverzekering) ook vergeleken.
De energie, ik was dit jaar bij energiedirect omdat ik daar voor een jaarcontract het minste kwijt was. Nu was dat jaar weer voorbij. Dit jaar maakte ik een idealistische keuze ik ben lid van de dorpscoöperatie duurzame energie daarvan uit krijgen we korting bij Greenchoice dat heb ik vergeleken met hun aanbod van nu. Met de korting er nog af was ik goedkoper uit dan bij de goedkoopste leverancier. Verschil was dat ik daar groene stroom maar grijs gas kreeg en ik wil toch altijd groene stroom en gas hebben.  En nu kan dat dus ook nog via de dorpscoöperatie. En dus goedkoop en groen. We kregen dit jaar 278 euro terug van stroom en gas. Daar ga ik LED verlichting van aanschaffen. En deugdelijke brandmelders. Ik vergeleek namelijk de woonverzekeringen via independer en kon daar voor €23,99 een woonverzekering afsluiten. Dat scheelt met mijn huidige woonverzekering €13 per maand. Per maand scheelt de energie en gas mij weer 38 euro. En omdat ik mijn eigen meterstanden bijhoud maak ik een iets lager maandbedrag van.

De zorgverzekering: Dit jaar kregen we qua tandartskosten voor man niets vergoed. Ook voor de kinderen kreeg ik niets vergoed maar dat was een foutje van de verzekeraar. Want de tandartskosten van de kinderen zitten in het basispakket. Dat heb ik alsnog ingediend en ik hoop dat ze dat geld snel overmaken. Het was hun fout. Volgend jaar zitten we met twee kinderen die een beugel moeten. Dat is onbetaalbaar dus dat moeten we verzekeren. Man wordt geopereerd en heeft daarbij fysiotherapie nodig. Toch komen we met deze drie eisen iedere keer weer bij de Friesland uit. Bij andere verzekering scheelt het weliswaar iets maar dan zijn de vergoedingen anders. Ook sluit ik voor man de laagste tandartskosten af. Hij moet weer een aantal keer gevuld en naar de mondhygiëniste. Nu krijgen we voor een paar euro extra per maand 250 euro vergoed. Komt de zorgverzekering voor man en kinderen uit op €117 euro. Ik neem een basisverzekering met tandverzekering want ik moet dus een kroon. €101 euro. Helaas krijgen we volgend jaar geen zorgtoeslag meer. Jammer want dat was net een leuk potje.

Mijn werkwijze is altijd de volgende:

 1. Pak je gegevens erbij
 2. Inventariseer wat je volgend jaar aan zorg nodig denkt te hebben
 3. Vul independer/ en de consumentenbond zorgvergelijker in.
 4. Kijk op de afzonderlijke websites van de verzekeringen die je hebt uitgekozen
 5. Laat de offertes naar je mailbox sturen
 6. Lees die de offertes zorgvuldig door en vooral ook de vergoedingen. 
 7. Let ook goed op naar de dingen die jij belangrijk vindt. Ziekenhuizen in de buurt,  vrije zorgkeuze ed.
 8. Stap over naar de ziekenfondsverzekering van je keuze.
 9. Doe dit voor het einde van het jaar mocht je toch nog wat willen veranderen kan dat nog prima voor februari.

In één avond dus bijna 35 euro bespaard. En voor een uitgebreidere zorgverzekering toch 2 euro meer betaald.


Ben jij al overgestapt?
11 opmerkingen:

 1. Ik vond het al zo raar dat je de tandartskosten van de kids niet vergoed kreeg. Foutje, bedankt verzekeraar!
  Wij zijn niet overgestapt en houden alles hetzelfde. Ortho is inderdaad duur, daar heeft manlief dus ook de aanvullende verzekering voor.
  Fijn dat je toch hebt weten te besparen! Elk beetje helpt toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben de zorgverzekering radicaal aangepakt. De aanvullende verzekeringen eruit, maximaal eigen risico en naar een andere zorgverzekeraar. We betalen nu 1800 euro premie minder per jaar voor vier volwassenen!
  Het is natuurlijk bruto want we gaan wel gewoon naar de tandarts voor controle en dan zal er vast wel een gaatje gevuld moeten worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En we gaan natuurlijk ook naar een arts als dat nodig is. We hebben gekeken naar de ervaringen van de afgelopen jaren en hadden ons er nooit zo in verdiept. Zoons waren gratis aanvullend mee verzekerd en dat veranderde vanaf volgend jaar. Manlief was blij dat ik zo had aangedrongen op het nakijken van de zorgverzekering. Hij had zoveel verschil niet verwacht.
   We zitten overigens niet bij een budgetverzekeraar. We willen graag zelf bepalen bij welke arts we evt behandeld willen worden en niet te ver reizen.

   Verwijderen
 3. energie stappen we niet over. scheelt op jaarbasis niets volgens man (die heeft gekeken en vergeleken). zorg stappen we ook niet over, maar wel de pakketten even aangepast aan de wensen :) weer een besparing. dus wel beide gecheckt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je moet eens nakijken over de kroon. Want bij mijn tandartsverzekering krijg ik het eerste jaar niets vergoed. Ik moet ook een kroon en moet dus nog een jaar extra wachten. Ik heb dus gekozen voor geen tandartsverzekering en een jaar wachten. Heb ik het geld ook bijelkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een goede tip! Maar het ligt een beetje aan de vergoeding bij een vergoeding van 500 euro is het gewoon vrij. Dus daar ben ik wel blij om.

   Verwijderen
 5. Ik hoor net weer van de tandarts dat ze je kunnen weigeren, want ze informeren bij de tandarts of er dure behandelingen gepland zijn, zoals kronen enzo. Hufters, die verzekeraars.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. echt? Wat lullig hebben ze bij mij niet gedaan. Ik hoefde ook niet mijn tandarts door te geven aan energiek.. Jammer hoor. En wel raar

   Verwijderen
 6. Dit keer stappen we niet over voor energie omdat het een paar euro's verschilt. @ keer hiervoor deden we dat wel en dat leverde behoorlijk wat op. 150 euro bij de ene weet ik nog bij de andere was het hetzelfde bedrag maar die probeerden er onder uit te komen. Het is wel zaak om bij het overstappen goede afspraken te maken via mail of op papier. Zelf bemoei ik me daar nooit mee. Wel lastig soms want ik ben helemaal niet zo op de hoogte meer daardoor.
  De zorgverzekering laten we zo hij is bij de Friesland en een basis met tand v plus is het geloof ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee, wij blijven dit jaar bij dezelfde zorgverzekeraar hebben we besloten. Een van de redenen is dat zij op 6 km een heus bemand kantoor hebben.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen