woensdag 7 december 2011

Tips voor bezuinigen of besparen op vaste lasten

Vaste lasten komen iedere maand weer terug en slokken een aanzienlijk deel van je salaris/uitkering op.
Het is dan ook verstandig om te bekijken hoe je hier op kunt besparen of bezuinigen.
Ik heb hier een aantal tips opgeschreven.

Bekijk of laat je hypotheek herberekenen, zoek een vertrouwde adviseur op. Soms kun je het nog beter een goede boekhouder vragen die objectief is en je niet iets wil verkopen.
Probeer van je beleggingshypotheek af te komen, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst
Huur je een huis? Wellicht kom je in aanmerking voor huurtoeslag. Kijk op www.toeslagen.nl
Heb je een te duur huurhuis, kijk of je misschien een kleiner huis kan kopen of huren, wil je blijven wonen waar je woont dan is dit een no go area, zoek dan andere lasten om te besparen.

Energiekosten
Ik schreef het al eerder STAP OVER! Het kan een flinke besparing opleveren, let wel op contracten die je afsloot voor een bepaalde tijd, moet je bij eerder overstappen een genoegdoening betalen aan je oude energie leverancier.
Wees erg zuinig met energie. Koop een waterbesparingskop op de douche en kraan in de keuken. Zet een kookwekker in de douche. (5 minuten douchen) Isoleer je huis, met spouwmuurisolatie of dubbele ramen.


Wij hebben op de eerste en tweede verdieping geen dubbele ramen, alleen sinds kort in de badkamer. Het scheelt hartstikke qua temperatuur. Mijn vader bood gelukkig aan om de andere ramen ook te vervangen.
Wij hoeven dan alleen nog maar het glas te betalen en niet meer het werkloon.
Laatst heb ik voor de achterdeur een zwaar wit gordijn gekocht. Mijn man heeft het blind met spijkertjes opgehangen. Het staat mooi met een breed lint eromheen en het scheelt enorm met tochten! Denk ook eens aan een tochtrol en het vullen van kieren met kranten of stof!'


Houdt de meterstanden bij, ik krijg straks een afrekening van de oude energie-maatschappij. Daarna houd ik het iedere week weer bij en kijk ik op internet wat gemiddeld gebruik hoort te zijn.

Zorgverzekering
Stap ook over DMV de site op de consumentenbond. Ik heb zelf ingevuld wat ik nodig heb aan zorg, daardoor heb ik bij mijn huidige verzekeraar enorm kunnen besparen. Over de verzekeraar waren wij goed tevreden. Mijn man kan nu niet meer een bril uit de verzekering krijgen maar daar kan ik wel voor sparen. Ik betaal 75 euro per maand minder aan zorgverzekering!

Auto
Neem er geen of een kleine. Doe een tweede auto helemaal de deur uit. Of je moet in een klein gehucht wonen. Mensen zijn verwent ze weten niet eens meer waar en wanneer er een bus ergens stopt. Doordat ik geen rijbewijs en geen auto heb ben ik erg vindingrijk mbt het openbaar vervoer en heb ontdekt dat je overal kunt komen mits je maar een beetje creativiteit tentoon spreid.
Gebruik in ieder geval minder de auto, wen je aan om altijd de fiets te nemen. Je zult zien dat je echt minder vaak hoeft te tanken. Mijn ouders hadden nooit een auto ik ging met mijn broertjes en zusjes per intercity naar  familie.

Verzekeringen.
Neem alleen de verzekeringen waarvan je de lasten niet zelf kunt dragen als er wat voorvalt.
Een opstal, WA, ziekenfonds, autoverzekering moet. Maar al die andere verzekeringen zijn echt niet nodig. Je moet van de verzekering per 1 december de mogelijkheid krijgen om  je verzekering op te zeggen, ze zijn ook verplicht om bij stilzwijgend verlengen je te waarschuwen. Maak van de mogelijkheid gebruik en skip een aantal geldverslindende verzekeringen.

Dit jaar moest ik het besparen op boodschappen helemaal tot mijn eigen maken. Komend jaar zijn de verzekeringen aan de beurt. Daar ga ik snoeihard in saneren.


Telefoon/internet/TV
Kies het goedkoopste internet abonnement, gebruik een goedkoop mobieltje met prepaid (ik heb er geen) ga weer over op net 123 (ik kwam er laatst achter dat het niet eens meer kon! gewoon via een antenne) via schotel. Ik bel overigens met mijn zusje via SKYPE dat is gratis!
Ik zou niet veel op internet besparen. Internet geeft je vrijheid omdat het werelds grootste encyclopedie 
is!


Leningen
Ik ga er niet omheen draaien, wij hebben er ook nog een, een doorlopendkrediet. Ik was zeer jong toen ik ging samen wonen en we hadden een beetje een korte termijn visie. Nah ja hij is er nog steeds en ik heb er dit jaar geld van moeten gebruiken voor iets. Ik heb ondertussen ook al weer alles wat ik geleend had opgespaard om terug te storten naar het krediet. Toch is het een 158 euro per maand en weet ik dat ik het over een jaar kwijt ben, wat zal dat een last van mijn schouders zijn!

Sparen
Stort iedere maand het positieve bedrag wat je na aftrek van de lasten overhoudt naar de spaarrekening(en) al is het maar een tientje, alle beetjes helpen!
Ik heb bij ASN een nieuwe rekening geopend, en ik heb nog een andere spaarrekening voor het extra sparen voor zorgkosten waarvoor ik ons niet heb verzekerd.

Probeer ook de kinderbijslag of andere toeslagen apart te houden en op te sparen, wie het kleine niet eert..