woensdag 13 januari 2016

Huishoudelijk even doorbuffelen en heerlijke recepten voor een beetje

De afgelopen dagen stonden in het teken van even lekker puin ruimen en de achterstallige dingetjes schoonmaken.
Ik merk dat ons huis steeds opgeruimder wordt, en dus ook minder onderhoud qua schoonmaken behoeft. Maar ik heb de komende week wel wat extra klusjes.
We hebben in de kerstvakantie ons kantoor ontruimd en ik wil dat gewoon goed, sorteren en eventueel opslaan. Het meeste kan wel weg, maar er zijn dingen die bewaard moeten worden.
Doordat ik de berging op zolder helemaal leeg heb kunnen maken, kunnen er andere dingen vanuit de voorraadkast dito vishengel opslag plek naar de berging op de zolder. Dingen sorteren en opruimen zorgen voor rust in mijn hoofd. Niet meer en niet minder.
Zo heb ik eergisteren de badkamer een goede beurt gegeven. De kamers van de kinderen onder handen genomen en de was bijgewerkt. Het feit dat ik wat achterliep met mijn huishoudelijke perikelen, had natuurlijk te maken met een fijne vakantie en daarna nog ijsvrij van ruim drie dagen. Ik geloof dat oudste maar 3 uurtjes naar school geweest is deze week.
De badkamer is behoorlijk gedateerd en staat zeker op de nominatie om eens onder handen genomen te worden. Zo zitten er nog van die heerlijke 70er jaren vloertegels in.
Inmiddels hebben we al een nieuwe douche gemonteerd, nieuwe kozijnen met dubbel glas gekregen. Maar het blijft een eenvoudig en gedateerde badkamer.
Nou geef ik niets om luxe en moet een badkamer praktisch zijn. En als hij lekker schoon is en vooral ook leeg geeft mij dat een fijn en schoon gevoel. Ik heb de douche kranen met azijn behandeld, tegen de kalk. Van bakingsoda maakte ik een schuurmiddel papje (water en bakingsoda) en smeerde daar de randen om het bad in. Het resultaat was verbluffend schoon. De muren afgenomen, het toilet een goede beurt gegeven met gewoon groene zeep, en wat lavendel olie in het sopje. Schijnt te ontsmetten.
Ik stofzuigde de vloer en schrobde hem daarna flink. Toen had ik mijn fitness ook weer gehad voor die dag. Ik heb vijf wassen gedraaid en heb mijn sortera bakken weer leeg.
Wij wonen niet erg groot, dus het is belangrijk dat ik de ruimten leeg laat op een paar dingen na zoals een bed ;-) In de badkamer heb ik alleen een stoel en Molger klik stellingkast. waar de handdoeken in liggen en twee mandjes staan met shampoo en douche fris. Voor de rest is het leeg. Dat is zo opgeruimd en je kunt makkelijk een dweil door de badkamer halen.
Daarna nog boodschappen gedaan, en tussendoor wat fruit en een broodje gegeten. Ik was een tevreden mens toen de kinderen weer uit school kwamen.
Toen moest ik nog eten maken, ik heb een paar heerlijke vegetarische succes nummers gisteren gemaakt. Ik maakte twee gerechten, maar je kunt evengoed één gerecht maken. Het is ook nog goedkoop.

Ik maakte een bakje champignons schoon en sneed het in stukjes. Dat bakte ik in een beetje boter. Smelt in een steelpan wat boter (ongeveer 50 gram) en doe er wat salie door. Ik deed er gedroogde door, maar in de zomer verse natuurlijk.
Als de bubbeltjes wegtrekken bij de boter doe je de salie erdoorheen. En laat het even zacht bubbelen. Kook de tortellini (met kaas als vulling) En schep als het klaar is de champignons erdoor heen.
Bestrooi met geraspte kaas.
Kosten €1,- (xenos) tortellini
bakje champignons €1,-
roomboter €0,55
geraspte kaas van oude bewaarde kaas. Totaal €2,55






Pesto pasta

kook de pasta (om het even welke) snijd 1 bakje cherrytomaatjes  door de midden en doe ze in de blender. Doe er een potje pesto bij en een beker ongezoete en ongeklopte slagroom  Pureer het in de blender. Schep het door de pasta of niet en strooi er geraspte kaas overheen.
Kosten: pasta €1? (Ik bewaar al mijn restjes droge pasta in een spaghettifles en gebruik allerlei soorten in dit gerecht)
Pesto €1,49 opruiming ALdi natuurlijk ook goed zelf te maken, ik ga het in de zomer weer een keer met pesto van muur maken.
Cherrytomaatjes €0,89  Totaal 3,49

Ik kan me voorstellen dat je nog iets groen erbij wilt doen, ik warmde groentesoep op wat ik had ingevroren. Alle groenten en de pasta zijn biologisch. Vaak wel afgeprijsd.



Ik kook hier voor vijf personen, waarvan vier eten als volwassenen. Ik had gisteren veel over.
Wat besteed jij ongeveer aan de warme maaltijd?

13 opmerkingen:

  1. Goed bezig. Zijn jullie al een beetje gewend aan alle nieuwe dingen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou het begint nu allemaal te wennen. Ik probeer altijd het thuis rustig en gestructureerd te houden en dat werkt heel goed. Deze maand de BTW nog doen en dan is het bedrijf zo goed als afgerond dat voelt goed. Dingen afhandelen. Ik ben van nature niet echt een tobber

      Verwijderen
    2. Maar wat betreft L kan een gevoel van verdriet mij soms bekruipen. Even maar hoor en ik wil ook niet te dramatisch doen. Snel daarna word ik vaak wel meteen weer optimistisch. Wert je ik ga beginnen aan ren lange mail voor je:-) is ook alveel telsng geleden

      Verwijderen
    3. Lekker dat alles bijna over is met het bedrijf. Je kan er maar vanaf wezen he, dubbel werk is ook niks. En je baan en nog een halve administratie erbij...
      Gelukkig heeft L ouders die hem begeleiden en waken dat allemaal in goede banen loopt. Hij komt er wel. Hopelijk zonder dat jullie er al te hard voor moeten vechten, maar met mensen die jullie en nog belangrijker: hem goed begrijpen.

      Ik lees je wel... of je leest mij... Als je me je mailadres stuurt. Die ik had van werk doet het nu zeker niet meer?

      Verwijderen
    4. Doet het nog wel Val, die van jou is ook nog intact?

      Verwijderen
  2. Wat ben je goed bezig geweest! En die recepten klinken heerlijk en zien er ook goed uit. Ik ga die mooi ook even proberen. Wat ik zelf uitgeef aan een maaltijd verschilt heel erg, maar ik denk ongeveer €1 als het voor mezelf en vegetarisch is, misschien €1,50 als het niet vegetarisch is en toch al snel rond de €2,50-€3 voor twee personen. Een favoriet van mij is bijvoorbeeld pasta met tomatensaus. Dan betaal ik 0,39 voor een pakje passata/gezeefde tomaten, ongeveer €0,30 voor pasta (liefst volkoren), beetje gehakt voor €0,75 (hoeft van mij niet zoveel), kruiden uit de voorraad, geraspte parmezaan voor misschien €0,25 en wat dingen als courgette/champignons voor in totaal €0,70. Dat is dan net wat minder dan €2,50 en daar kan ik zelf 3x van eten of 1x met z'n tweeën en ik nog 1x het restje. Dan eet ik wel veel, moet ik eerlijk zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook lekker wij eten steeds minder vlees aardappelen en groente.

      Verwijderen
  3. Fijn dat je het weer op de rit hebt al gaat het altijd door, orde moet er zijn vind je niet? Macaroni eten we nooit, wij zijn echte aardappel eters en af en toe wat anders. Wat het kost zou ik niet weten, gezond staat bij mij voorop en vlees mag ik niet zonder van de specialist. Maar vaak is het niet duur een paar euro per dag. Fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onze dochter C is vegetariër en wij doen zo nu en dan met haar mee

      Verwijderen
  4. Zo, jij bent goed bezig geweest! Ik probeer ook meer ruimte te creëren maar vind ook zoveel dingen leuk! Het komt vast een keer goed ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij bent ook goed bezig! Hoe is het met ke bakfiets:-)?

      Verwijderen
    2. Ik wil ook graag een bakfiets lijkt me zo makkelijk

      Verwijderen