dinsdag 28 augustus 2012

Energie en Gas

Het zag er niet naar uit dat ik soms op de centjes moet passen gisteren. Oudste zoon moest toch wat nieuwe school spullen hebben. Pennen, geodriehoek you name it. Dat koop ik niet bij de hema maar daarvoor gaan we naar de a.ction niet duurzaam, niet bio, niet fairtrade maar wel geodkoop en ik moet toch ook met de centen uitkomen aan het einde van de maand. Na wat aflossingen, de vakantie en het huis wat geschilderd is, moet de pot weer gevuld. Sparen dus maar weer. Hopelijk gaan de besparingen en maatregelen die we in onze onderneming gemaakt hebben ervoor zorgen dat ik een redelijk stabiel inkomen kan overmaken naar de prive rekening aan het einde van de maand.
Beginnen bij het begin dus. Veel inspiratie over het werken met doelen en verschillende spaarpotjes heb ik van haar Mijn doel is voor het einde van het jaar 1000 euro te hebben gespaard in het noodpotje.
In het nieuwe jaar specificeer ik de spaardoelen. Ik ga wel de doelen naar beneden bijstellen, want ik was nu af en toe veel te ambitieus met mijn doelen. Over de a.ction ik kocht heel wat kado s op voorraad, school spullen, toiletartikelen, knijpers, folies en zakjes van alles maar alleen wat er op mijn briefje stond, schade 80 euro veel geld maar ik had ook vier shoppers vol en ik hoef nu een jaar niet weer.

Wat daar ook aan mee kan helpen is het onder de loep houden van de vaste lasten. Stroom en elektrisch is een last waar je op kunt bezuinigen. Op aanraden van Kopka die een reactie plaatste, bij een ander met die tip. Heb ik voor een euro bij de a.ction gekocht. Die zet ik op de tv, stereo en een of andere ontvanger en media center. De kinderen krijgen een briefje met hokjes op hun kast in de slaapkamer iedere keer als ik boven kom en het licht staat nog aan krijgen ze een kruisje. Bij vier kruisjes kost het ze een euro zakgeld. Het lijkt een beetje spartaans voor mij als hippie mamma. Maar ik denk dat het helpt om bewuster om te gaan met stroom. Verder hebben we overal Spaar of LED, en een nieuwe CV ketel (huur de pot was leeg) De vaatwasser (AEG ) gebruik ik iedere dag, maar de droger nooit. En die ga ik verkopen aan mijn ouders voor 500 euro. Ik heb er zo lang aan getwijfeld, maar het ding kan maar vijf kilo drogen en ik heb nu meestal al 7 kilo wasgoed in mijn S.amsung Eco Bubble. (die overigens ook al een besparing oplevert in water en stroom) Wat ook een stroombesparing oplevert is mijn alternatieve manier van koffiezetten. We gieten nu gewoon water in de koffiefilter op een tweedehands thermoskan van r.othpunkt. Wat betreft gas. De CV staat overdag op 18 graden. Wij dragen een di kvest als het koud is. We douchen hoogstens vijf minuten, en ik kook met weinig water en maar op drie pitten.

De besparingen (of tenminste de maatregelen die genomen zijn om een besparing te doen) op een rij:


 • Nieuwe CV ketel aaa klasse op de eco stand. 
 • geen droger
 • geen koffiezetapparaat
 • geen waterkoker
 • twee keer per week stofzuigen, iedere dag vegen
 • LED of Spaarlampen 
 • Klik klak stopcontacten tussen de apparaten
 • kinderen opvoeden met het zuinig zijn op stroom
 • Met weinig water koken'
 • Kaarsjes aansteken
 • In de winter heb ik een dik gordijn van de kringloop voor de buitendeur.
 • De kinderen hebben nog enkel glas, die hebben dit jaar een eigen gemaakt dik rolgordijn erbij gekregen. (zelf gemaakt en gordijnen)De totale kosten van gas en elektrisch is 259 euro per maand. Dat is vrij vors. Let wel dit is nog voor de nieuwe CV ketel waarbij verwacht wordt dat die ook veel kan opleveren.

Dit zijn de grootste maatregelen die genomen zijn. Als het goed is krijg ik deze week ook nieuwe voorstellen voor overstappen naar een andere energiemaatschappij. 

Ik houd nu ook keurig de meterstanden bij. Heb jij nog goede tips?