zaterdag 21 april 2012

Een sipeltaart*

Ik heb dit recept gebaseerd op een recept wat ik ooit ergens las en mijn eigen fantasie. Ik weet dus niet helemaal wiens recept het dan is.

Een maand terug kreeg ik een shopper vol uien van iemand die het bij een boer kreeg. Ik vind uie nheerlijk en ze zijn ook nog gezond. Ik bakte er een hartige taart van

800 gram uien
1 pakje bio spekjes
zeezout
peper
paar stukjes kaas
200 gram meel ik gebruik tarwemeel
100 gram roomboter
en een eitje

Schil de uien en snijd ze in uienringen
Doe een beetje olijfolie in de koekepan of wok
Bak de uitjes een beetje door en doe ze op een bord
Gaar langzaam de uien door. Doe dit zeker een kwartier
op een klein vuurtje
Maak een deeg. Doe dit zo"Zeef de tarwe meel de stukjes die over blijven in de zeef kieper je er gewoon weer door. Het gaat erom dat ie iets fijner is geworden. Vouw de boter in kleine stukjes door de meel en doe er een eitje door. Maak er een bol van.
Doe wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit over de springvorm.
Druk hem goed aan, vergeet ook niet de randen te doen.
Doe door het uienmengsel de spekjes en peper en zeezout.
Roer even door en doe alles in de beklede vorm
Doe er wat kaas overheen en zet hem voor dertig minuten op een oven van 180 graden.

Lekker ite,

Kosten: alleen de spekjes 2.35 de rest had ik al of was gratis

*sipel is een ui in het Frysk

4 opmerkingen:

  1. Lekker!
    Hier in Grûnn zeggen we ook "sipels" hoor ;0)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Johanna Ja Reitse zal er wel om lachen maar wij vonden het heerlijk.
    @Hanneke ok wat grappig ook sipels zal wel een woord uit het Noorden zijn dan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maar ook in de achterhoek eten we siepels!

    BeantwoordenVerwijderen