vrijdag 25 augustus 2017

Budgetten beheren

Mijn boodschappen en algemeen budget staat op 600€. 500 voor de boodschappen en 100 voor de kapper/ leuk e/a ik ben niet zo streng wbt die grens. Ik kan makkelijk van de een en de ander wat nemen. Toch had ik allang de wens om gescheiden rekeningen te hebben. Ik had zelf nog een extra rekening bij de rabobank naast de gezamelijke waar geen pas bij zat. Die heb ik opgezegd.
Ik had al een spaarrekening bij de Triodos en de kinderen hebben daar ook een rekening.
Ik heb daar nu een betaalrekening geopend met spaarrekening eraan gehangen. Bij de RABO hebben we nog steeds de gezamelijke rekening waar de vaste lasten afgaan. Het boodschappen / leuk budget staat nu dus op een aparte rekening en gaat niet meer van de groye bult. Ik houd beter overzicht spaar makkelijker en ben strenger. Win win voor mij. Ik heb al 100 euro gespaard vorige maand. Iedereen weet dat het de boodschappenrekening is en man neemt de pas mee als hij voor me naar de Aldi of de Lidl gaat.

Dat is nog een puntje waar ik op heb bespaard. Voorheen had zoon een baantje bij de plaatselijke super als vakkenvuller en had daarbij ook een personeelspas. Dan kreeg je 10% korting alleen die winkel is gewoon nog duur. Ik koop daar nu alleen het hoognodige zoasl blauwwitte muisjes en de rest kopen we bij de Lidl of de Aldi. Het brood koop ik ook niet meer bij de bakker maar bij de Lidl of de Aldi. Dat scheelt 1,10 per brood.
Gemiddeld geven we nu 60 per week uit aan de supermarkt. Bij de groente en fruit rest man geef ik gemiddeld 17,50 uit. De rest is voor vlees. Dat was ook altijd een grote post. Maar ik koop nu alleen gehakt bij de slager 6,90 per kilo of pond op woensdag gehaktdag. Magere spekjes bij de Lidl en vlees voor zondag bij de slager. Zo hebben we flink geminderd in de vleesconsumptie en wat we aan vlees eten komt dus bij de scharrelslager vandaan. We eten regio dorp scharreleieren uit het dorp 3,20 per week.

Zo heb ik ongemerkt toch veel kunnen besparen. En kom ik weer wat lekkerder uit met mijn budget. 100€ per week met 3 volwassenen een van15 en 8 blijft soms een uitdaging natuurlijk vooral in de vakantie😉

Hoeveel boodschappenbudget heb jij? En werk je met contant geld?

8 opmerkingen:

 1. Eigenlijk is dit bij ons een zootje geworden met het budget. Ik heb het losgelaten. De ene week geef ik veel meer uit dan de andere. Ik kijk wat er in de aanbieding is en koop daar extra veel van. Als glutenvrij brood met 25% korting wordt verkocht dan koop ik gerust vijftien broden maar dat is dan wel een uitgave van dertig euro (ongeveer) in die week. Maar het scheelt wel ruim 70 cent op een brood en in mijn gezin twee glutenvrijen (dure hobby). Ik heb nu een moestuintje en de ene week meer opbrengst dan de andere. Verder vind ik het heerlijk dat ik de luxe heb van deze vrijheid. We hebben nu zoveel extra afgelost dat onze hypotheeklasten erg laag zijn geworden. Ik mis nu de drive. Maar goedkoop boodschappen doen is al zo ingesleten en heel veel dingen zoals snaaispul eten we niet. Ook nauwelijks dierlijke producten. Ik maak veel gebruik van peulvruchten, noten, tofu, tempeh. Alcohol koop ik ook nooit, net als vruchtensap of frisdrank.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo, ik volg je blog nog niet zo lang...dus ik weet eigenlijk niet wat je gezinssituatie is. Zelf ben ik al twee jaar thuis wegens ziekte en mijn man werkt momenteel ook deeltijds wegens rugproblemen...het blijft dus een uitdaging om met een beperkt budget rond te komen. Toch vind ik het ook belangrijk om gezond, milieuvriendelijk en fairtrade te eten. Dus dat kost meer. Op vlees besparen we ook, verder koop ik veel bioproducten en winkel vooral in de colruyt....brood bij de ambachtelijke bakker omdat ik zo weinig mogelijk fabrieksspul wil eten...en ook wel voor kleinschaligeheid ben. Met discounters hebt ik het moeilijk...maar ze zijn natuurlijk goedkoper, ethisch klopt het soms niet, de arbeidsomstandigheden in hun fabrieken..mijn vertrouwen is er niet zo groot in. Er gaat dus een heel pak van ons inkomen naar voeding en dagelijks kosten. En het is zoeken om hier wat op te besparen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dit klopt als een bus. Dat is ook altijd mijn strijd. Ik probeer uit de regio groente te halen uit het dorp. Scharrelvlees. Het brood van de Aldi is goedkoop en er zit de minst ee nummers in. Kiezen moeten we want met een groot gezin kunnen we niet alles bio eten. Welkom op mijn blog!

   Verwijderen
  2. FIjn, dat we door de blogs heel wat kunnen uitwisselen en leren van anderen. Waar vind ik je blog ?

   Verwijderen
 3. Inderdaad geef je de ene week meer uit dan de andere maar als ik naar het gemiddelde kijk geven we met z'n tweeën 70 euro uit in de week, ik eet glutenvrij maar dat kost mij niet erg veel omdat ik zelf bak, geen koekjes en frisdrank neem. Ik hou wel iedere week bij wat er uit gaat voor de boodschappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben een budget van120 op dit moment ( vakantie periode) normaal gesproken doen we het met 100 maar we hebben wel rekening te houden met allergieën zelf eet ik glutenvrij en de kinderen hebben beide een koemelk allergie. Nu is dit niet het einde van de wereld maar het is wel een heel gepuzzel om uit te komen. En ach soms, pak ik de pinpas er bij en doe ik een keer extra boodschappen dan word er minder gespaard. Eigenlijk doen we alles met contant geld. Dat vind ik fijner. Ons gezin telt 2 volwassene en 2 kinderen. Zeer regelmatig hebben we een spontane mee eter. En 1x in de week schuiven schoonouders aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb 85 euro per week, contant. Soms geef je meer uit en soms minder. Ik heb een pot waar ik het bedrag dat ik overhoud in doe. Daar kan ik dan ook weer uithalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik pin per maand één vast bedrag en dat is het, per week geven we ca 85,- uit, dat is voor boodschappen maar ook schoonmaakspul, drogist, gedeeltelijk honden/katten voer.
  Wij zijn met 3 volw.

  BeantwoordenVerwijderen