dinsdag 28 augustus 2012

Energie en Gas

Het zag er niet naar uit dat ik soms op de centjes moet passen gisteren. Oudste zoon moest toch wat nieuwe school spullen hebben. Pennen, geodriehoek you name it. Dat koop ik niet bij de hema maar daarvoor gaan we naar de a.ction niet duurzaam, niet bio, niet fairtrade maar wel geodkoop en ik moet toch ook met de centen uitkomen aan het einde van de maand. Na wat aflossingen, de vakantie en het huis wat geschilderd is, moet de pot weer gevuld. Sparen dus maar weer. Hopelijk gaan de besparingen en maatregelen die we in onze onderneming gemaakt hebben ervoor zorgen dat ik een redelijk stabiel inkomen kan overmaken naar de prive rekening aan het einde van de maand.
Beginnen bij het begin dus. Veel inspiratie over het werken met doelen en verschillende spaarpotjes heb ik van haar Mijn doel is voor het einde van het jaar 1000 euro te hebben gespaard in het noodpotje.
In het nieuwe jaar specificeer ik de spaardoelen. Ik ga wel de doelen naar beneden bijstellen, want ik was nu af en toe veel te ambitieus met mijn doelen. Over de a.ction ik kocht heel wat kado s op voorraad, school spullen, toiletartikelen, knijpers, folies en zakjes van alles maar alleen wat er op mijn briefje stond, schade 80 euro veel geld maar ik had ook vier shoppers vol en ik hoef nu een jaar niet weer.

Wat daar ook aan mee kan helpen is het onder de loep houden van de vaste lasten. Stroom en elektrisch is een last waar je op kunt bezuinigen. Op aanraden van Kopka die een reactie plaatste, bij een ander met die tip. Heb ik voor een euro bij de a.ction gekocht. Die zet ik op de tv, stereo en een of andere ontvanger en media center. De kinderen krijgen een briefje met hokjes op hun kast in de slaapkamer iedere keer als ik boven kom en het licht staat nog aan krijgen ze een kruisje. Bij vier kruisjes kost het ze een euro zakgeld. Het lijkt een beetje spartaans voor mij als hippie mamma. Maar ik denk dat het helpt om bewuster om te gaan met stroom. Verder hebben we overal Spaar of LED, en een nieuwe CV ketel (huur de pot was leeg) De vaatwasser (AEG ) gebruik ik iedere dag, maar de droger nooit. En die ga ik verkopen aan mijn ouders voor 500 euro. Ik heb er zo lang aan getwijfeld, maar het ding kan maar vijf kilo drogen en ik heb nu meestal al 7 kilo wasgoed in mijn S.amsung Eco Bubble. (die overigens ook al een besparing oplevert in water en stroom) Wat ook een stroombesparing oplevert is mijn alternatieve manier van koffiezetten. We gieten nu gewoon water in de koffiefilter op een tweedehands thermoskan van r.othpunkt. Wat betreft gas. De CV staat overdag op 18 graden. Wij dragen een di kvest als het koud is. We douchen hoogstens vijf minuten, en ik kook met weinig water en maar op drie pitten.

De besparingen (of tenminste de maatregelen die genomen zijn om een besparing te doen) op een rij:


 • Nieuwe CV ketel aaa klasse op de eco stand. 
 • geen droger
 • geen koffiezetapparaat
 • geen waterkoker
 • twee keer per week stofzuigen, iedere dag vegen
 • LED of Spaarlampen 
 • Klik klak stopcontacten tussen de apparaten
 • kinderen opvoeden met het zuinig zijn op stroom
 • Met weinig water koken'
 • Kaarsjes aansteken
 • In de winter heb ik een dik gordijn van de kringloop voor de buitendeur.
 • De kinderen hebben nog enkel glas, die hebben dit jaar een eigen gemaakt dik rolgordijn erbij gekregen. (zelf gemaakt en gordijnen)De totale kosten van gas en elektrisch is 259 euro per maand. Dat is vrij vors. Let wel dit is nog voor de nieuwe CV ketel waarbij verwacht wordt dat die ook veel kan opleveren.

Dit zijn de grootste maatregelen die genomen zijn. Als het goed is krijg ik deze week ook nieuwe voorstellen voor overstappen naar een andere energiemaatschappij. 

Ik houd nu ook keurig de meterstanden bij. Heb jij nog goede tips?

19 opmerkingen:

 1. Hier heb ik pasgeleden ingesteld dat er geen 2 apparaten in de woonkamer tegelijk aan mogen staan. Dus als er iemand tv kijkt, gaat er geen laptop aan en andersom. Niet zozeer als besparing op energie, maar meer om het gebruik van tv en laptops wat te beperken.
  Maar het bespaard natuurlijk wel.
  Volgens mij doe je al een heleboel. En het kan altijd beter, maar een berg dingen die ik weet, zag ik al langskomen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedoel je daarmee, dat als vriendlief tv zit te kijken dat jij geen laptop mag gebruiken? Dan zou mijn vriend zich behoorlijk vervelen als ik tv zit te kijken naar iets wat hij niet leuk vindt en hij mag dan niet computeren. Of andersom. Lijkt mij niet helemaal een goede reden om te bezuinigen. Maar misschien zie ik het verkeerd.

   groetjes,
   Janneke

   Verwijderen
 2. Die van de kinderen vind ik een heel goeie. En is je zakgeld op, dan een vinger eraf! Zal ze leren om aan die knopjes te zitten.

  Je kan ook de temperaturen van de ketel naar beneden zetten, tot 56 ofzo anders krijg je legionella. Maar tapwater van 70 graden is meestal niet nodig.

  Fluitketels zijn veel gezelliger dan waterkokers! Net als ouwerwetsche koffie. Goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij hebt toch ook zo n coole waterkoker? Hoe heet dat merk ook alweer? Ik heb de temp op 60, maar ik kan hem inderdaad lager doen.

   Ik zal mijn kinderen deze post even laten lezen hahah

   Verwijderen
  2. heb een le creuset fluitketel... van mp, voor 15 euro, en erg blij mee :)

   kindjes heel timide gaan slapen net? haha

   Verwijderen
  3. Ze willen nu nog meer de mensch achter de blogschrijfster ontmoetten. Vooral mijn zoon hahahah

   Verwijderen
 3. Hey moeders hier boven, je wilt toch nog wel dat ze je helpen met de afwas? Lijkt mij nl niets van die bloederige handjes in het water...

  Nog een tip? Als het koud is lekker vroeg (met z'n tweetjes) naar bed!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je dan maar gaat slapen in bed en geen kindjes maken, want dat is nog véél duurder dan dat beetje stroom en gas dat je bespaard ;)

   WG

   Verwijderen
  2. Haha, hier moest ik even heel hard om lachen, gelukkig niemand in de buurt om mij raar aan te kijken. Iemand nog een man te leen die mij kan warmhouden? ;)

   Verwijderen
  3. Gezellig! Gebeurt ook wel hoor hahahha. Kindjes maken tsja ik moet zeggen dat ik geen rotzooi slik of gebruik, dus het kan altijd alhoewel ik drie wel genoeg vind. WG je hebt er zelf ook vier toch?

   Verwijderen
  4. Breek me de bek niet open :O

   Verwijderen
 4. Niet alleen lampen etc. uit maar ook opladers uit de stopcontacten als er niets op te laden valt, dan zijn sluipertjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat schoot me nog te binnen inderdaad toen ik aan het koken was!

   Verwijderen
 5. Ai, wat ben jij een strenge mamma zeg ;-)
  Moet je mij eens horen bulderen als zoonlief doodleuk onder de douche blijft staan, als het wekkertje al lang is afgelopen..... haha!
  Ik moet wel zeggen dat ze hier best op stroomverspilling letten, sinds ik ze heb verteld dat stroom geld kost, en hoe meer ze verbruiken, hoe minder geld er over blijft voor leuke dingen.
  Zoonlief trok op een gegeven moment telkens z'n wekker eruit 's morgens. Moest ik dat ding 's avonds telkens opnieuw gaan instellen. Da's nu ook weer niet handig ;-)
  Maar ja, hij verspilde inderdaad minder ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahahhah je weet wel hoe streng ik ben je hebt ook mail trwns

   Verwijderen
 6. Wij hebben een half open keuken met een deur naar de tuin. Dat geeft in de winter een hoop tocht over de vloer. Ik leg nu in de koude maanden een opgerold badlaken tegen de onderkant. Voelt veel fijner.
  En in de wintermaanden laat ik soms de gordijnen aan de voorkant deels dicht. Ik heb twee ramen tot de grond en ook dat geeft een hoop koude.
  Je hebt een flink hoog maandbedrag, hopelijk gaat die omlaag. Wij zitten nu op 117 per maand. Het scheel heel veel als er kinderen thuis zijn. Vooral de losstaande PC's zijn grootverbruikers.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een van mijn zoons doet een opleiding waarvoor hij de PC veel nodig heeft, vandaar.
   En wat me ook opgevallen is nu zoons op kamers wonen dat ze thuis minder lang douchen. Voorheen stonden ze er minimaal een kwartier en vaak nog langer onder. Nu is het met vijf minuten of minder klaar. Scheelt zo 5 kuub in de week.
   VeggieMo

   Verwijderen
  2. Het is wel elektrich en gas en alles groen. MAar volgens mij betaal je daar niet zoveel meer voor.

   Verwijderen