woensdag 19 april 2017

Budget moestuin en tuin

En zo kwam het dat ik op een zeer klein schermpje een blogje zit te tikken... mijn laptop kan naar de schroothoop... Arm ding... gelukkig heb ik een mobiel met word en excel en blogger via de internetbrowser zo dus..

Nu eerst maar es wat fototjes.. moestuinmaandag bestaat niet meer. Maar ik wil toch wat fototjes uploaden.
 De oregano en de munt staat nog van vorig jaar. Volgens mijn info is het pepermunt. Het bosje munt in het midden is een plantje van de supermarkt met 35%korting. Verder staat er nog selderij 3 keer en 1maggiplantjes in. Die kocht ik als inimini bij de Welkoop 4 plantjes voor €2. 

 ook mooi dat prachtige weiland.

hier heb ik wortelen gezaaid. Bij het zaadzakje. Er komen nu al boven. Links kun je net niet meer zien maar daar staat nog bieslook. 

 oeps de foto boven bevat ook nog de framboos. Die komt altijd terug en wordt als natuurlijk gaas gebruikt tegen de koeien. De koeien vreten mijn moestuinbak anders leeg. Daarom heb ik de meeste dingen ook voorin gezet daar kunnen ze niet bij. En wortelen groeien onder de grond. Soms kunnen de koeien net wat loof pakken. Door de prikkels van de frambozen blijven ze wel van de rest..
Rechts heb ik een zaadpapier reepje gezaaid dat is niks doet niets. Ik denk dat ik pluksla koop dat is fujn spul. Al dit zaad heb ik gekregen of bewaard van voorgaande jaren. Ik kocht alleen de 3 plantjes selderij en maggi/ munt en bieslook tezamen voor 3€. Overigens op de eerste foto vergeten te noemen.. Links heb ik ook rucola gezaaid. Op die plekken komt het van voorgaande jaren ook weer op. De grond in de moestuinbak is potgrond van vorig jaar. Vermengd met oude grond en koemest. Dat heb ik allemaal einde herfst gedaan. In deze bak wil ik geen hoge dingen hebben. Zonde van het uitzicht! En er hangt natuurlijk meestal was dus dat is al een stoorzender.

Dan mijn voortuin, we hebben ook nog op zij een tuin. Maar dat is een terras met steentjes of grind. Een gekregen picknicktafel en een hokje met golfplaten waar nu heel veel grootvuil staat.
Dusss de voortuin. Het idee was eerder om alles uit de border te laten halen fruit leibomen te plaatsen en opnieuw gras.Maar dat past echt niet bij je geld in je zak houden. Bovendien is er in die rommelig geworden border zoveel leven. Vlinders op de vlinderboom, egeltjes (bladeren in de border harken) mooie kleuren de narcissen van mijn pake... Daarom ben ik twee jaar geleden onder toeziend oog van mijn moeder de struiken gaan snoeien. De irritante woeker struikjes gaan intomen. Ik ga geen gif gebruiken om ze eronder te krijgen.. ze willen daar blijkbaar groeien. Wie ben ik om ze tegen te houden. Ik zag ook dat er klimop de bodem begon te bedekken. Mooi want waar klimop staat groeit geen onkruid. Ik kocht vorig jaar wat maagdenpalm van een vriendin a 50 cent per plantje. Die begint ook te verspreiden. 
De conifeer die was dood en is verwijderd. Zo heb ik nu een lege plek in de border. Foto s zeggen meer 

Hier stond de dode conifeer. De kerstboompjes had ik in de grote ijzeren potten staan. Er moest wat opgevuld dus heb ik die gebruikt. Met het idee om in de potten wat goedkoop perkgoed te kopen.  Ik heb er twee anemonen geplant niet op de foto. Die kocht ik bij de welkoop met een 50% sticker. Nu twee planten voor €3,- ik heb er tussen twee zaadzakjes met bijenmengsel en klaprozen gezaaid van de bigbazar. 50 cent per zakje. Er tussen staan ook nog maagdenpalm van mijn vriendin. 

Dit is een sering die ik ieder jaar wat snoei.. mooie tuingeraniums en klimop er tussen in. Die geraniums heb ik zondag gescheurd gezien bij gardeners world. En op de lege plekjes boven neergezet.


 De kerstboom was onze kerstboom die lag nog naast de groene container. Hij was met kluit en ik heb hem er gewoon tussen gezet. Hij is begonnen!

 Blauwe druifjes...

 de cavias zijn erg blij in hun nieuwe hok! En het insectenhotel!

 De gekregen PS stoelen.


De voortuin heeft me nu exclusief insectenhotel een euro of zeven acht gekost. Dat is even wat minder dan een renovatie van 750 eurotjes. En ik begin plezier te krijgen in het tuinieren.

Tips: gebruik de dingen die je in je tuin hebt, de tegels lagen al in de tuin de rode steentjes kregen we jaren geleden. Onzetuin is nu al tien jaar zo... 

Langs de kant van de weg op rommelmarkten en via facebook pagina kun je allerlei stekjes scoren.

Maak gebruik van de dingen die je al hebt, zonder naar de winkel te rennen.

Leen tuingereedschap en leen ook uit je hoeft niet alles zelf te bezitten om het te kunnen gebruiken