dinsdag 5 juli 2016

Groenten uit de regio en fruit uit eigen tuin

Ons dorp is bekend om haar sperciebonen, en we hebben een heuse tuinderij die op ambachtelijke wijze, zijn of haar groenten verbouwd.  Het is dus echt groente uit eigen dorp. Deze foto is van eerder, maar vandaag betaalde ik voor 1 kg snijbonen, 2 komkommers, 2 kilo uien, 1 kilo prei, 1 pond sperciebonen €5,40

De snijbonen snij ik met mijn snijbonen molen. mijn schoonvader had een tijd geleden die van hun gemaakt en geslepen, we hebben hem bekeken. Ik sneed altijd gewoon ruiten van snijbonen maar zo'n handig machientje leek mij ook wel wat. hoe ambachtelijk? De huisvrouw koopt haar groente bij de plaatselijke ambachtelijke tuinder, ze maalt het maaltje snijbonen in de pede molen. Die kocht ik overigens voor 50 cent bij de kringloop en hij doet het prima. de kilo snijbonen gaan in de vriezer. als ik nou een goede huisvrouw was geweest had ik het geweckt. Ik heb geen ketel helaas. 

 

De huisvlijt was in zijn geheel compleet toen ik frambozenjam kookte van de framboos uit de moestuinbak!

2 forse potten bleven van de 600 gram frambozen over, de geleisuiker had ik nog staan en was korrelig geworden. Er bleef nog een beetje jam over, dit deed ik in een glaasje, daarboven op wat yoghurt en daarna wat aardbeien. mijn man had echt een heerlijke traktatie. De jam wil ik gebruiken voor een monchou of kwarktaart die ik wil gaan maken voor de verjaardag van onze zoon. Het smaakt ook heerlijk op een volkoren cracker deze lekkere jam.

Toen ik begon met consuminderen werd ik steeds bewuster. Ik heb heel veel belangrijke lessen geleerd en ik leer nog steeds nieuwe lessen. Een belangrijke les was voor mij, het zelf maken en bewaren van dingen. De groente die ik vandaag kocht daar kunnen we zeker een heel aantal dagen van eten. Door een weekmenu te maken, krijg je inzicht in wat je moet verwerken.

Koop jij ook groente uit de regio? Of zelfs uit eigen tuin?

8 opmerkingen:

 1. hier in belgie:sla,aardappels,ajuin,pijpajuin en courgettes uit eigen tuin.struikboontjes en erwtjes nog aan het groeien,jullie hebben in nederland veel soorten bonen.wij doppen die,maar in stukjes snijden doen wijn niet.en bloemkolen,aardbeien...halen we bij de plaatselijke boeren of bij de zelfpluktuin,is hier goedkoper en zelfpluktuin werkt ontspannend

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beide uit de regio.
  Aardbeien, kersen en bessen hier op het dorp, Groente en appels en peren straks uit de regio.
  Verder bij de boer , zuivel van eigen erf , uiteraard ook eieren.
  Eigenlijk best veel als ik het zo eens zie.
  Siny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk zo'n teler in het dorp! Waar ik woon zijn geen telers, wel in dorpen verderop. Maar die zijn zo duur. Je hebt dan wel biologisch-dynamisch gekweekte groente, erg lekker, maar bijv. sperziebonen zijn niet te betalen. Woon je in de provincie Utrecht toevallig? Dan ga ik ook eens bij jouw adresje groente halen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee Zuidwest Friesland, maar je bent evengoed welkom, ook om thee te komen drinken ;-) Mijn adres heeft geen officieel keurmerk dat is niet te betalen. Maar het is wel als zodanig gekweekt

   Verwijderen
 4. Is jullie dorp niet meer bekend om de lekkere bloemkolen? Lekker vers van dichtbij. Snijbonen zijn lekkerder uit de vriezer dan uit de weck vinden wij. Je kan ook in de oven wecken.
  Wij hebben veel bonen, sla, doperwten, andijvie en prei uit eigen tuin. Niks is lekkerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee klopt bloemkool ook maar we zijn toch echt beantsjes ;-)

   Verwijderen
 5. De smaak en de vitamines van de groentes blijven beter bewaard bij blancheren en invriezen dan bij wecken, goed gedaan! Heerlijk zeg zo'n adresje in de buurt, ben een beetje jaloers ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn man doet bij ons de moestuin. Vooral sperciebonen hebben we veel.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen