zaterdag 16 februari 2013

Waar ligt de grens

Het gaat goed met het sparen voor onze buffer. Mede door de meevaller van de energierekening. Heb ik de helft voor aflossing kunnen wegzetten. De andere helft ook weggezet maar dan in de potjes verjaardag en kleding gestopt. Dit bovenop de 100 euro kledingbudget +150 erbij = 250 En 100 euro bovenop de verjaardagspot. Daar zit vijftig euro in maandelijks, maar met twee verjaardagen van kinderen voor de boeg ga ik het daar niet mee redden.
De eerste uitgave is al gemaakt, dochter moest beslist een andere fiets. Ik heb via internet een nieuwe gekocht voor onze dochter (dat was goedkoper dan ik voor haar tweedehands op de kop kon tikken!). De andere fiets lag in elkaar. De oudste zoon is in de zomervakantie jarig en moet dan ook weer een andere fiets. Die fietsen hebben onder de tochten naar het station te leiden. Potje kado februari is leeg. En ik heb nog twee verjaardagen te gaan. En ik heb er ook al een gehad. Maar een beetje rommelen met het boodschappenbudget, gelukkig hebben we een korte maand.

Verder grijp ik ieder keer mis in mijn kledingkast. Dat komt niet omdat er stapels was voor de wasmachine liggen. Een korte inventarisatie leert mij dat ik 1 legging voor ergens onder heb zonder gaten. 1 spijkerbroek met een gat 2 leuke rokjes een nette broek met een krijtstreepje. 2 Zwarte tuniekjes en een dikke gebreide trui die mijn moeder gemaakt heeft. Vijf naadloze onderbroeken twee beha s en 2 vesten. Ik ga maandag met mijn zusje om met 100 euro mijn voorraden aan te vullen.

Maar ik ben daar niet goed in. Bij alles wat ik doe vind ik het meeste overbodig. Bij alles wat ik doe bedenk ik, heb ik het nodig... En het blijkt dat ik maar heel weinig nodig heb.
De vraag is alleen tot hoever ga je. De buffer groeit gestaag. Ik heb een budget voor kleding gebudgeteerd en heb nog een beetje extra door verkopen van marktplaats. Ik heb zelf toch de wens om iets meer kleding te kopen voor mijzelf, met minder gaten. De laatste keer dat ik wat voor mijzelf kocht was in November een paar tweedehands U.gg.ss. :) Daarvoor een legging de enige die ik nog over heb. Ik heb besloten om toch maar iets voor mijzelf te gaan kopen en mijn zusje en mij te trakteren op een broodje bij de h.ema. Hoe moeilijk ik dat vind.

Nog een voorbeeld... we kregen een bon voor onze verjaardagen van 25 euro om mee te gaan eten. Het gehele dinertje kost meer dan 25 euro. Maar zonder voorgerecht kunnen we toch bij dat restaurant voor minimaal dertig euro erbij samen lekker eten. Maar die dertig euro daar wil ik eerst voor sparen van overgebleven centen. Gelukkig is de bon nog een tijdje geldig. Ik geef dat voor zoiets niet zomaar uit, voor kleding vind ik het iets makkelijker

Vind jij het ook moeilijk om iets aan te schaffen?
Heb jij ook steeds meer last om geld uit te geven voor iets wat wel nodig is?
En wanneer vind jij dat iets nodig is? 

7 opmerkingen:

 1. Hier ook problemen met uitgeven terwijl ik wil sparen en besparen.
  Ik heb een gehele nieuwe garderobe nodig voor als ik vanaf mei stage moet lopen voor mijn opleiding. (moet erg netjes gekleed zijn en veelal is hier al wat verouderd of niet netjes genoeg)
  Pas gekeken met de opruiming en had me toch een leuke blazer gezien maar kon het niet kopen, twijfelde zo erg dus terug gehangen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat zijn wel heel weinig kleren voor jezelf, knap dat je daarmee uitkomt. Succes met shoppen. Ik vul zelf regelmatig aan met pakketten via mp. Groet. Kopka

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi,

  Herken het helemaal. Maaaaaaaaaaaaaaaaaar, als ik dan iets voor mezelf gekocht heb, ben ik er ook zo blij mee, dan draag ik dat echt met plezier.

  Ik hoop dat je slaagt!

  Groeten van M.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik geef echt weinig uit aan kleding (100-200 euro per jaar, inclusief schoenen), maar heb wel allemaal spullen in de kast liggen die ik graag draag.

  Sets voor 2 weken (inclusief ondergoed) vind ik het minimum. Dat is dan wel een verschoning in bovenkleding elke 2-3 dagen. Als je minder hebt, dan loop je steeds in hetzelfde en slijt het ook harder. In spullen met gaten ga ik persoonlijk niet lopen en ook van manlief gooi ik spullen met gaten zonder overleg gewoon weg. Kom op! Je mag jezelf best een beetje verzorgen!

  Twee keer per jaar met de wisseling van de seizoenen loop ik de kleding even na. Wat vervormd / met vlekken / met gaten / niet mooi / niet leuk genoeg meer is, dat gaat weg. Dan kijk ik wat er qua aanvulling nodig is.

  Vervolgens hou ik dat lijstje in mijn achterhoofd en bezoek de weken / maanden daarop af en toe eens een leuke tweedehands winkel of glip de uitverkoop in, waarbij ik alleen zoek naar die artikelen.

  Wat gaat er mee naar huis: kledingstukken die me echt goed passen, echt leuk staan en die combineerbaar zijn met wat er al in huis is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik sluit me aan bij bovenstaande, ik zie er graag leuk en verzorgd uit. Toen ik meer verdiende ging het geld er makkelijker uit, maar ook nu met minder geld kan ik er leuk uitzien: ik koop gerust 2e hands, ook vaak opruiming. Ik heb ooit eens een kleurentest gedaan en koop alles in die kleuren waardoor ik praktisch alles kan combineren, waardoor het lijkt dat ik meer heb.
  Ik vind ook de gemak-factor belangrijk: ik moet genoeg kleren hebben (voor ons hele gezin) om niet te vaak te hoeven wassen (ik spaar graag op uit budgetoogpunt en ook omdat op kleur wassen mooier is). gr Patries

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik koop ook erg weinig voor mezelf...
  Koop wel af en toe iets bij de kringloop of tweedehands...
  Ik hoop dat je leuke dingen vindt en je toch kan genieten van je uitje
  met je zus...
  Je vroeg naar recepten op mijn voorlaatste logje....welk recept had je
  graag? Dat van de drie cakes?
  laat maar weten....dan stuur ik ze jou via mail.
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen