vrijdag 2 december 2016

Make it a december to remember zonder faillisement DEEL 1

En daar gaat het precies om, dat je samen bent met de mensen van wie je houdt.
Het gaat om traditie, warmte, verbondenheid.
Mijn allereerste boek over consuminderen die ik ooit las draagt de titel: klik. Een van de beste tips die ik ooit kreeg was van de schrijfster Marieke Henselmans klik; Maak ergens een mooie traditie van. de voorpret, de voorbereiding, het samen zingen de wortel in de schoen. het is allemaal even belangrijk dan het aantal cadeaus. Gek genoeg weet ik me nog een sinterklaasfeest te herinneren, waarbij ik me niet kan herinneren wát ik kreeg, maar wel hoe ik het kreeg. namelijk met een eigengemaakte suprise.
Een tekendoos die versierd was met letters en tekeningen. En die ik nog steeds als een schat meedraag door mijn leven.
Het dobbelen om een zes, het pakjes pakken voor een ander (zo moeilijk voor ons jongste zoontje ;-)) samen zingen. Warme chocolade melk en kikkers en muizen. (voor mij niet hé:-))

Maar hoe houd je nou een en ander binnen budget?


  • Spaar voor een december budget, iedereen heeft zijn eigen genoeg. Je kunt het hele jaar een beetje geld aan de kant zetten om sintcadeau's te kopen
  • Spaar ook spaarzegels klik hier schrijf ik daar ook wat over 
  • Stel je budget samen voor december begint. 
  • Maak je eigen traditie, met grotere kinderen kun je misschien afspreken om bijvoorbeeld een spel te doen om cadeaus te ruilen zie ook eens bij Jelle klik 
  • Trek lootjes en spreek een bedrag af waarvoor je iets koopt. Maak er een spectaculaire avond van maak een hilarisch gedicht.
  • Bij kleine kinderen die er van overtuigd zijn dat Piet door de schoorsteen komt, is het ook fijn om tradities te hebben. tweemaal per week de schoen zetten is naar mijn mening spannend genoeg voor de kinderen. Bij ons is dat sinds jaar en dag op woensdag en zaterdag. 
  • Schoencadeautjes kun je het hele jaar sparen. Ik ga daarvoor naar de kringloop. Zo kreeg zoontje twee lego autos voor 2,50€ per stuk van de marktplaats facebook in zijn schoen. Hij kreeg ook de gevonden kerstkalender gevuld met gekochte snoepjes gespaarde tolletjes en kerstballen 

 Kijk het is het huisje bij deze kringloopvondsten.


  • Wij hebben komende zondag Sinterklaas. En bijna alle cadeaus zijn tweedehands. Iemand zei laatst tegen mij dat haar kinderen daar nooit genoegen mee zouden nemen om tweedehands dingen te krijgen. onze kinderen zijn niet anders gewend. Ze krijgen misschien niet hele dure cadeaus maar wel veel aandacht ( ik hoop positief)
  • Waarom Sinterklaas én Kerst met cadeautjes? Ik heb dat nooit begrepen. 
  • Je kunt ook een beleving cadeau geven, bijvoorbeeld een keer naar de Efteling ofzo als je kinderen veel speelgoed hebben.
  • Dan eten, ik heb zakken vol afgeprijsde poeder chocolademelk gekocht bij de biowinkel, al een jaar over datum maar nog zeer lekker ;-0 Daar maak ik een grote pan van
  • Kruidnoten kreeg ik en die meng ik met schuimpjes die overal in de aanbieding zijn.
  • de kinderen krijgen een chocoladeletter uit de zak.
  • de nintendo DS die je voor gemiddeld 40€ met spellen kunt vinden op marktplaats, had wat gebruikerssporen. met een fijne doek heb ik hem opgepoetst. Oudste heeft alles geïnstalleerd. Zo fijn dat kinderen interesse krijgen in dingen die vijf jaar geleden nieuw waren. 


Dan de kosten op een rijtje


  • Ons gehele Sint budget staat nu op €91 euro waarvan 43 euro aan kleding. Een jas voor man, longsleeves voor zoon. De spijkerbroek was dochter te klein en daar heb ik wat anders voor gekocht
  • Dan niet te vergeten de kosten die je niet moet vergeten te begroten. oudste gaat uit eten met zijn klas voor Sint €20 per kind... Middelste €5,- lootjes trekken en de kosten voor de surprise. Wij betalen ook de kaartjes voor het kerstgala. En de kleding. Oudste zoon gaat niet. middelste is verplicht. Ik heb voor haar een heel mooi gala jurkje bij de kringloop voor 2€ gekocht. De pumps komen daar ook vandaan. Het gala jurkje kocht ik al in September. De panty's heb ik ook gekocht in de sale bij de hema.
  • Dan maak ik nog iets lekkers voor de juffen van jongste voordat de vakantie begint.


maar daarover meer in deel 2.


Kijk alvast voor een budget kerstdiner hier! klik