vrijdag 2 januari 2015

Oliebollen & appelbeignets

In de december kom ik nooit helemaal uit met mijn budget. De kinderen krijgen eens een chocolaatje te snoepen en ik koop een kerstboom. De oudste kinderen gingen naar een kerstgala waarbij er een overhemd en nieuwe schoenen gekocht moesten worden.
Dat heb ik allemaal low budget kunnen doen (2e hands), maar toch is het extra.

Van de prijzen van oliebollen sla je helemaal stijl achterover. Bij de bakker kosten 6 stuks vijf euro!
Om over appelbeignets nog maar te zwijgen. Ik besloot zelf een voorraad te bakken en dan ook meteen uit te delen aan mijn ouders en schoonouders. Mijn broer lustte ze ook wel.

Ik kocht 3 flessen zonnebloemolie, 2 pakken bloem, roomboter, eieren, 2 zakjes rozijnen, roomboter, goudrenetten en melk.  De oliebollen bakte ik volgens het recept van Teunie uit haar boek.
Ik kon 35 oliebollen bakken uit 1 kg bloem. Ik heb uitgerekend dat ik 35 oliebollen voor iets meer dan €1 euro kon bakken. Met rozijnen voor €1,50.
Maar dan nu de appelbeignets ik kreeg een recept van een vriendin.
Ze waren super lekker!


  • 2 kg appelbeignets €0,59 per kg L.idl
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel (ik had nog een restje)
  • snufje zout
  • 4 eieren
  • 300 ml bier (een flesje bruin bier die man had gekregen tijdens een verjaardag)
  • 200 ml melk
  • suiker met kaneel erdoor 


Boor de klokhuizen uit de appels en schil ze.
Maak het beslag met de mixer of de keukenmachine
Snijd dikke plakken appel en haal het door het suiker kaneel mengsel
Haal het door de mix
En bak ze in de wok.

je weet dat de olie warm genoeg is als je een broodkorstje in de olie doet, en dat het broodkostje begint te bubbelen en omdraaien.

Ik had 30 appelbeignets die tezamen met de oliebollen gretig aftrek vonden bij de familie.
Ik overweeg zelfs om ze als taart vervanger bij een verjaardag te maken.